12 tips voor een tienerwerk dat werkt

1.Creëer een eigen plek

Als het enigszins mogelijk is, geef de tieners een eigen plek in de kerk, evenals de kinderen. Een hoekje met 2 zetels en een lamp op zolder, in de consistorie, dat kamertje dat niet gebruikt wordt– het is de moeite waard. Laat dit ook echt hun plek zijn. Een prikbord, een oude tv, een cd-­‐speler en je bent helemaal toegerust voor een leuke jeugdavond. Nog leuker: richt het samen in.

2. Nodig actief uit

Alles begint natuurlijk bij de jongeren weten te bereiken. Zoek uit wie je kunt contacteren, motiveer hun ouders, en bekijk wat de beste manier is om de tieners zelf te contacteren. Een gesloten Facebookgroep bijvoorbeeld, de meeste tieners kijken hier meer naar dan hun email. Sms is ook een mogelijkheid, maar dan kost het geld voor hen om te antwoorden en gsm nummers veranderen vaak. U krijgt via Facebook bovendien een beeld van wat hen bezig houdt.

3. Kies een vast moment

De 2e zondag, de 4e vrijdag, iets wat gemakkelijk te onthouden is voor jongeren en hun ouders. Bespreek met hen wat een goed moment in de week is. Geef catechese een minder officiële naam en laat ze naderhand wat babbelen of een spelletje doen. Neem initiatief, maar zit er niet heel de tijd bovenop.

4.Vragen staat vrij

Mensen nemen een engagement op omdat het ze gevraagd wordt, omdat tegen ze gezegd wordt dat ze er goed in zouden zijn, dat ze nodig zijn, maar dat ze niet alleen staan. Ziet u zichzelf geen aansluiting vinden bij de jeugd? Vraag iemand die je dat wel ziet doen en ondersteun met materiaal, praktische zaken, coaching, etc. Die student, die jonge ouder, of misschien die actieve gepensioneerde met een gevoel voor humor? Beperk het engagement tot een ‘verkoopbaar’ pakketje. Als het aanslaat, wordt het vanzelf wel groter.

5. Werk met thema’s

Vertrek van thema’s die aansluiten bij de leefwereld van tieners en kies hier Bijbelteksten en verhalen bij. Vraag uzelf minder af wat je hen wil leren en meer: wat zou dit verhaal een 14-­‐jarige kunnen zeggen? Leg linken naar de actualiteit, situaties op school, thuis, of in de vrije tijd. Geen idee bij jongerencultuur? Laat u bijpraten door een kennis, (klein)kind, de Joepie of een boek van Pedro De Bruykere.

6.Wees creatief

Wees creatief in de methodieken die u kiest. Voeg geloofsvragen aan je ganzenbordspel toe, maak een quiz over protestantisme, pak er een songtekst, krant, verkleedkist of stoelendans bij. Heb je meer dan 5 tieners, laat ze tegen elkaar spelen of discussiëren en zorg voor een(bij voorkeur eetbare) prijs.

7.Verwacht veel

Verwacht dat tieners iets te zeggen hebben. Maak het ze niet te makkelijk. Vraag veel naar het ‘hoe’ en ‘waarom’ van hun ‘ja’ en ‘nee’. Haal de Socrates in uzelf boven. In het begin is dat moeilijk, maar jongeren waarderen het als je echt wilt weten wat ze vinden. Wees oprecht geïnteresseerd, ook als u vanbinnen zucht.

8. Humor en respect

Dialoog vraagt uitdagen, humor helpt vaak. Respect is echter steeds een basisvoorwaarde: geef hen het gevoel dat het geen kwestie is van het juiste antwoord leren; het gaatover een dialoog tussen hen, u, de bijbel en God. Het is samen zoeken. Dat betekent dat ze ook respect voor elkaar tonen.

9.Doe eens iets leuks

Doe eens iets wat niets met geloof te maken heeft, maar gewoon leuk is. Gaan zwemmen, bowlen, sporten, een spelletjes-­‐ of filmavond. Maak duidelijk dat vrienden ook welkom zijn.

10.Zorg voor iets lekkers en voor sfeer.

Heel basaal maar geldt zelfs in het bedrijfsleven: zorg dat er genoeg te snacken valt. Vraag wat ze lekker vinden, cola en chips is een goed begin JJ. Zorg voor een gezellig muziekje, zacht licht en een aangename temperatuur. Klinkt misschien een beetje gek, maar probeer uzelf het verschil eens voor te stellen tussen een kale, koude consistorie met tl-­‐lampen en speculaasjes en een gezellige huiskamersfeer met een grote bak chips. Waar zou u het liefste zitten?

11. Heet hen welkom en houdt hen vast.

Een afscheid van de kindernevendienst kan even goed een introductie bij de tieners zijn. Als tieners iets leuk vinden is het wel eindelijk weer een stapje ‘ouder’ zijn, bij een nieuwe, coolere groep horen. Leg uit wat ze kunnen verwachten en begin met iets leuks. Houdt oudere jeugd vast door met hen een gespreksgroep te doen en/of ze te coachen als leiding in het jeugdwerk.

12. Werk samen

Maar 2 tieners? Ook nadat u het ‘randgevallen’-­‐lijstje hebt afgewerkt? Werk samen met één of twee andere kerken. Met 5 tieners kun je al een zinnig gesprek voeren of een leuke activiteit doen. Het maakt ook de praktische haalbaarheid van heel wat bovenstaande tips groter. Wissel echter niet steeds van begeleider, het is belangrijk om de jongeren een beetje te leren kennen.

Tot slot. Als je betrokkenheid van jonge mensen wilt bij de kerk, moet je vooral eerst laten zien dat de kerk betrokken is bij hen. Vraag uzelf eens af: waarin is uw kerk betrokken op hen? Hoe kunnen zij dat zien?

 

Vragen? Een leuke activiteit? Op zoek naar een partner of zelf goede tips? Mail ze naar ProJOP!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial