Creatief verhalen vertellen

Creatief verhalen vertellen

Een verhaal vertellen kun je op veel verschillende manieren doen. Het gebruiken van beelden helpt kinderen om het verhaal te begrijpen en beter te onthouden. Wat kun je allemaal gebruiken om een verhaal te vertellen?

  • Gebruik stemmetjes als je voorleest. Dit maakt het leuker om te luisteren en makkelijker om te concentreren.
  • Vertel het verhaal met playmobil of andere poppetjes. Huizen kun je van lego of duplo maken.
  • Maak een ‘story bag’: een tas met allerlei voorwerpen die bij het verhaal horen en die kunnen helpen om het te vertellen.
  • Gebruik stenen met symbolen of personages erop. Dit is wat abstracter als poppetjes, wat als voordeel heeft dat je bijv. God of de Heilige Geest met een symbool kunt weergeven.
  • Je kunt papieren vormen gebruiken om het verhaal uit te beelden. De kinderen kunnen dit ook doen terwijl jij vertelt: per scene wordt het verhaal uitgebeeld met strookjes, rondjes en andere vormen. Bepaalde kleuren kunnen ook emoties aangeven of een verandering die iemand ondergaat (bijv. iemand die door Jezus genezen wordt, wordt groen ipv rood).
  • Teken het verhaal en projecteer het ondertussen op een groot scherm. Hiervoor heb je wel een camera’tje, een beamer en grote flappen papier nodig. Of je kunt het ook gewoon op het krijtbord of een flappenbord (laten) tekenen tijdens het vertellen.
  • Gebruik schaduwen. Je kunt poppen en figuren op stokjes gebruiken zoals bij een klassiek schaduwspel, of je handen.
  • Speel ‘pakje doorgeven’: steek in het midden een cadeautje voor de hele groep, bijvoorbeeld een zak met paaseitjes. Pak het heel vaak in zodat het een lekker dik pak wordt. Tussen verschillende lagen steek je een plaatje van een deel van het verhaal dat je wilt vertellen. Je gaat in de kring zitten en geeft het pak door. Elk kind mag er een laag vanaf trekken en als er een foto komt, vertel je een deel van het verhaal (of je laat het kind in kwestie het vertellen en vult aan).

Voor de uitwerking van verschillende mogelijkheden met foto’s, neem een kijkje op:  http://flamecreativekids.blogspot.be/p/creative-storytelling.html