Dag 21. Talenten

Dag 21. Talenten

Je eigen talenten benoemen, het is voor heel wat mensen, jong en oud, niet makkelijk. Het is fout om te ‘stoefen’. En ben ik daar beter in als gemiddeld? Is het wel bijzonder (genoeg) ? Als ik er niet mee naar Belgium’s got Talent ga, is het dan wel een talent?

Er zijn heel wat leuke werkvormen om talenten te benoemen.

  • Laat de groep talenten van elkaar benoemen. Laat iedereen voor elke persoon van de groep een talent opschrijven. Je zult zien dat je zowel heel duidelijke statements krijgt (iemand met 5 keer ‘geduldig’) als onverwachte complimenten.
  • Maak zelf een stapel kaartjes met een heleboel talenten en laat de groep beslissen wie dat kaartje het meest verdient. Je kunt steeds iemand een kaartje laten trekken van de stapel en die persoon laten kiezen. Vervolgens mag de groep aangeven of ze het een goede keuze vinden of niet. Op die manier zorg je dat iedereen aan het woord komt. Als je zelf kaartjes maakt, vermijd dan te algemene dingen als ‘sociaal’ of ‘aardig’. Kies eerder voor ‘zorgzaam’ of ‘vriendelijk’.
  • Er bestaan ook kant-en-klare talentenspellen. Het Kwaliteitenspel van Gerrickens is misschien het bekendste en kun je eventueel online aanschaffen. Maar via de IJD kun je heel wat verschillende spellen rond identiteit uitlenen. Check http://www.ijd.be/spelen-en-films#identiteit
  • OMDENKEN is een leuke methodiek om het zwart-witte uit goede en slechte eigenschappen te halen. Vaak heeft een eigenschap immers voor- en nadelen. Bijvoorbeeld: iemand die vaak koppig genoemd wordt weet ook wat hij/zij wil, of iemand die een grote mond heeft is niet bang om zijn/haar mening te zeggen. Je kunt dus ook vertrekken van iemands slechte eigenschappen en die herbenoemen.
  • Vertrek van de vruchten van de geest uit Galaten 5. Bespreek de vruchten. Op welke manier kan bijv. ‘vrede’ samenhangen met een talent? (vb. snel bemiddelen als vrienden ruzie hebben, een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben, niet snel ruzie maken) Welke vruchten zijn voor jou uitdagingen?
  • Er zijn nog heel veel werkvormen te bedenken. Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.talententoolbox.nl/werkvormen/