Dag 9. De wereld.

Dag 9. De wereld.

Onlangs heb ik een boekje gelezen getiteld ‘De wereld veranderen’. Rik moest daar erg om lachen, omdat het weer typisch iets voor mij is om in een boekwinkel te gaan ronddwalen en dan daarmee terug te komen, gecombineerd met één of andere chicklit. Filosofie, Oscar Wilde en totale flutromannetjes, mijn lectuur in a nutshell.

Maar goed, Jean-Paul Flintoff geeft een aantal stappen als je iets wilt veranderen in de wereld:

  1. Overwin (je eigen) defaitisme (= moeilijk woord voor geloven dat het geen zin heeft). We zeggen vaak: wat kan ik daar nu aan veranderen? Awel, best wel wat. Wij denken vaak dat de grote gebeurtenissen in de geschiedenis komen doordat één persoon grote dingen heeft gedaan. Bijvoorbeeld Nelson Mandela. Maar dit soort grote figuren zijn altijd omringt door een heleboel andere mensen die ook hun steentje bijdragen. Al is het maar doordat ze het eens zijn met hun ideeën en dat soms ook zeggen tegen een ander. Dus je eigen daden hebben wél zin. 
  2. Wat inspireert je? Ga op zoek naar ideeën die je inspireren of zet ze op papier. Die kunnen uit de Bijbel komen of van een beroemde filosoof, maar je kunt ook bijvoorbeeld een boek lezen over iemand die je bewondert.
  3. Strategie bedenken: bedenk wat je wilt en maak het concreet genoeg, maar zet het ook in het perspectief van puntje 2. Dus bijvoorbeeld: ik vind het erg dat kinderen honger lijden, het is mogelijk om een einde te maken aan de honger, kan je inspirerende idee zijn. Ik wil een einde maken aan de honger in de wereld is alleen niet zo concreet. Het kan wel leiden tot jouw beslissing om economie te gaan studeren, maar het kan ook betekenen dat je minder vlees wilt eten. Maar wat je ook doet, zet erbij waarom.
  4. Getuigenis afleggen. Voor info over profeten verwijst zelfs Flintoff naar de Bijbel, maar ook bijvoorbeeld naar het boek Be the Change. Het betekent vertellen over wat je beweegt, over waar je voor kiest en waarom. Mensen verrassen is vaak een leuke manier om dit te doen, dan kom je niet over als ‘die ene zeurkous’ ofzo. Ben je sportief en vind je het belangrijk om goede doelen te steunen? Doe eens mee aan een sponsorloop, zoals de Run for Life of Oxfam TradeWalker. En vertel enthousiast erover aan vrienden. Of neem die indrukwekkende film eens mee voor je leraar en vraag of jullie hem mogen kijken. Enz.
  5. Bedenk wat je nodig hebt. Wees realistisch over wat je zelf kunt, maar bedenk ook eens wie je allemaal kent en wie die mensen allemaal kennen. Misschien kan je die petitie wel onder de neus van de burgemeester krijgen doordat een vriend van de vader van een vriendin hem kent! Zoek ook mensen met andere vaardigheden dan jijzelf en werk samen. En maak het leuk.
  6. Zet de eerste stap. Flintoff vertelt een verhaaltje over een man die op een festival in z’n eentje aan het dansen is. Eerst denkt iedereen “wat n zot” en blijft zitten. Maar na een tijd beginnen toch een paar andere mensen te dansen. En dan nog een paar. En nog een paar. En uiteindelijk danst de hele wei. Als er één schaap over de dam is…

Ok. Dus mijn lijstje.

1. Ik vind gezonde voeding en duurzame economie belangrijk. Ik ben dus na het lezen van het boekje gestart met een groentepakket en heb allerlei fruit in de tuin geplant. Ik vertel dat af en toe aan mensen en die vinden dat meestal leuk. Soms raar, maar niet stom.

2. Ik wil graag iets doorgeven van het idee dat je wél een verschil kunt maken, ook als jongere. Dus heb ik het projectje 40 DAYS gemaakt :).

3. Ik ben ook lid geworden van een paar groepen op internet, bijv Freecycle Gent en Wijdelen.be. Als je spullen niet meer nodig hebt kun je ze zo een tweede leven geven of ruilen tegen iets dat je wel nodig hebt. Leuk! Ik zou ook graag eens een ruilavondje doen met vriendinnen, lijkt me erg grappig.

Hopelijk heb je wat ideeën opgedaan! Veel succes!