Geloof mee naar huis

Geloof mee naar huis

Hoe kun je er als kerk aan bijdragen dat er thuis aandacht aan het geloof wordt besteedt?

In principe is dit natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders, maar je kunt hen wel ondersteunen in hun geloofsopvoeding. Hier enkele mogelijkheden:

Verhaaldozen

Je kunt een aantal ‘verhaaltassen’ of ‘verhaaldozen’ maken met een Bijbelverhaal en een aantal attributen om een verhaal op een leuke manier te vertellen. Bijvoorbeeld, je kunt ergens een 2e hands speelgoed Ark van Noach op de kop tikken met beestjes, er een duif met een takje bij steken en een Noach figuur (want deze toch wel essentiele elementen zijn meestal weggelaten). Of een knuffelwalvis met een zwemband, andere zee-attributen en een Jona. Voor wat oudere kinderen kun je bijvoorbeeld een geplastificeerde kaart voorzien met informatie over de reizen van Paulus en de brieven die hij schreef. Enzovoort, over te laten aan je eigen creativiteit.

Creatief gebed thuis

Je kunt kinderen een tasje met hulpjes voor gebed mee naar huis geven. Zoals je met gebedsposten creatieve manieren van bidden in groep gebruikt, kun je ook thuis zulke kleine hulpjes hebben. Zo help je ouders ook in hun gebed samen met de kinderen. Bijvoorbeeld een wereldkaart waar je stipjes op kunt plakken, een klein doosje waar je (dank)gebeden of in kunt steken, iets om op te hangen op hun kamer waar ze gebeden in kunnen steken (bijv. een weefgetouwtje) of verschillende potjes met dingen om voor te bidden en danken erin, waar het gezin elke dag iets uit kan halen. Of heel basic: maak met de kinderen tijdens de nevendienst leuke gebedskaartjes met erop bijvoorbeeld ‘Danken’ ‘Help’ ‘Wereld’ ‘Mensen’ en ‘Sorry’. Steek er een briefje met uitleg bij of vertel in de dienst aan de ouders waarvoor ze dienen. Leuke dingen om mee naar huis te nemen vind je http://flamecreativekids.blogspot.be/p/things-to-do-at-home.html.

IMG766 IMG466

 

Uitleenbijbels en Bijbelse dagboeken

Misschien heel simpel, maar zorg dat je enkele verschillende kinderbijbels voor verschillende leeftijden in huis hebt, die ouders op vraag kunnen uitlenen. Hetzelfde kun je doen met Bijbelse dagboeken. Die heb je in alle soorten en maten en voor alle leeftijden en stromingen. Ik heb er bijvoorbeeld door de jaren heen een heel aantal verzameld, die ik van familie kreeg voor verjaardagen of iets dergelijks, maar in Vlaanderen bestaat die gewoonte niet of veel minder. Terwijl het kan helpen om dagelijks met je geloof bezig te zijn. Maak dit ook duidelijk via de kerkbrief en de mededelingen. Zorg wel dat er overal een stempel o.i.d. van de kerk in staat en je goed bijhoudt wie wat in huis heeft. Is er budget, dan blijft het een mooie traditie om met Kerst of bepaalde schakelmomenten dagboeken cadeau te doen. (Het voordeel ten opzichte van leesboekjes is dat je ze veel langer kunt gebruiken).

Thuis zingen

Haha, ja da’s een lastige. Je kunt natuurlijk niet garanderen dat het thuis ook gedaan wordt, maar er zijn een paar dingen die eraan kunnen bijdragen.

  • Maak zangmapjes met de liedjes die je tijdens de nevendienst aanleert (en hou de zangmapjes zelf bij of nog beter, maak ze dubbel)
  • Geef een nieuw aangeleerd liedje mee naar huis om nog eens te oefenen tegen volgende week (met noten en tekst, of zet bijv de muziek op de website of facebook van de kerk)
  • Leer gemakkelijke liedjes aan waar kinderen enthousiast van worden, denk bijv. aan ‘Gods volk wordt uitgeleid’ met veel klappen op de juiste momenten, ‘King of kings’ dat lekker snel kan, ‘Who’s the king of the jungle’ , etc.
  • Zing ze ook in de dienst, zodat de ouders het ook eens gehoord hebben (en misschien ook wel enthousiast worden :)
  • Heb er zelf lol mee en stress niet teveel, maar probeer tot een mooi resultaat te komen, zodat iedereen er happy en gemotiveerd van wordt.

Informeer ouders

Informeer ouders over mogelijkheden om hun geloof over te dragen. Organiseer eens een uitstap naar een christelijke boekhandel, neem in de kerkbrief steeds enkele tips op, organiseer een keer een gespreksavond voor ouders. Geef hen tips over een interessante film, een nieuw boek, een website waar ze zelf ideeën kunnen opdoen…