Kerkbriefstukjes

Kerkbriefstukjes

De kerkbrief. Als jongeren al lezen, dan is dat wellicht niet hun eerste keus. Toch schrijf ik elke maand een stukje voor de jeugdpagina, doorgaans een samenvattinkje van de jeugdavond of jeugdkerk . Ze kijken er misschien in om de data te weten, of als hij dan toch op de wc ligt. Ik heb het eens aan ze gevraagd voor de gelegenheid van deze blog, en blijkbaar wordt het toch vrij trouw gelezen.

Vanochtend zocht ik eens terug in mijn mail, want ik wilde de stukjes graag ergens bewaren. Maar er zitten wellicht leuke ideeën voor onderwerpen, vragen en manieren om een onderwerp aan te pakken. Ik denk dat het ook een beetje een beeld geeft van hoe ik met jongeren over geloof praat. Dus heb ik ze in een bestandje gezet, alle praktische mededelingen er tussenuit gehaald en kun je ze hier dowloaden: Uit de kerkbrief

Hier alvast een paar voorbeeldjes:

“De eerste jeugdavond van het seizoen zit erop en de kelder zat gezellig vol! We hadden een hevige discussie over of mensen met rood haar hun haar moeten verven en hoe belangrijk uiterlijk is. Conclusie: het is niet leuk om te horen dat je beoordeeld wordt alleen op je kleurtje of je dikke gat. We lazen daarbij over Jakobus, die zegt dat diegene die van uiterlijk mooi en rijk is en een ander pest, misschien ook niet zo’n goeie vriend voor jou blijkt te zijn. We hebben ook onszelf getekend: wat zien mensen als ze naar ons kijken? Prachtige kunstwerken waren het resultaat!”

“Bijna paasvakantie en dat betekent dat we ons in de 40 dagen tijd bevinden. Tijdens de jeugdkerk hadden we het er al eens over: dat is een tijd van af en toe ‘de berg op trekken’ zoals Jezus deed in de woestijn, om na te denken over Grote Vragen: wie je bent, wat je wilt doen, van wie je houdt, wat belangrijk voor je is…Ook Neo in “The Matrix” moet een antwoord vinden op die vragen, net als Jezus: Wil hij eigenlijk wel The One zijn? Wil hij zijn wat mensen in hem zien? Welke wereld kiest hij voor zichzelf: de neppe mooie waar hij slapend oud kan worden of de lelijke echte waar hij moet vechten voor wat echt is. En wat is eigenlijk echt? Zoals Morpheus zegt: ‘Its like being in love, you can only explain it if you feel it’. Zo is het ook met God, denk ik.”

‘En ondertussen was het Pinksteren…ik vond een mooi stukje van Gerald Troost: “Als je ‘s nachts de maan bekijkt, zou je bijna geloven dat de maan zelf licht geeft. Toch is de maan enkel een spiegel die het heldere zonlicht door kaatst in de nacht. Dit is een mooi beeld van hoe jij in de wereld kunt staan. Je hoeft niet geforceerd te proberen zelf licht te geven; een goed leven te leiden en mensen te helpen. Dat zou frustrerend en vermoeiend zijn. Nee, je mag elke dag je naar de zon van Gods liefde wenden en dat heldere licht van zijn liefde doorstralen in de nacht.”‘