40 DAYS, 40 NIGHTS40Days mini

Een ProJOP-project voor de 40 dagen van de 40-dagentijd.

De 40 dagentijd heeft weinig tastbaars voor veel kinderen en jongeren. En veel volwassenen. En toch is het een mooie gedachte. 40 dagen lang net even meer stilstaan bij je leven, je geloof, bij Pasen. Daar wilden we mee aan de slag. 40 days, 40 nights daagt je uit om dat stapje extra te nemen. 40 dagen lang elke dag één opdrachtje dat je helpt om vorm te geven aan christen zijn in het dagelijks leven. Opgesteld voor eigenlijk iedereen vanaf 8 jaar: kinderen zullen soms wat hulp nodig hebben, maar de meeste dingen kun je zelf. Geef een compliment, ga op bezoek, maak een ruzie goed, lees je Bijbel. Zondagse opdrachten sluiten aan bij het kerkelijk leesrooster. Er staan ook kleine stukjes uitleg bij de betekenis van Pasen.

Waarom dit project? Als jeugdwerker krijg je vaak de vraag van kinderen/jongeren hoe ze christen zijn nu kunnen vormgeven in hun dagelijks leven. Kan ik iets met het geloof? En hoe maak ik dan die draai? Hoe hou ik eraan vast tussen zoveel afleiding? Goed doen is toch saai? Zo braaf. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet waar is en het je ook echt gelukkiger maakt, maar dat je het pas ervaart als je het doet. Toen moest ik denken aan de romantische komedie “40 Days, 40 Nights” waarin een jongen één specifieke uitdaging aangaat tijdens de 40-dagentijd (Je kunt wellicht al raden wat). Aangezien dat het makkelijker is om nieuwe dingen aan te leren dan oude dingen af te leren, werd het project iets waarbij je elke dag iets extra doet. Zo heb je een houvast, in kleine stapjes, en toch een leuke uitdaging.

Voorbeelden van opdrachtjes:

  • Doe vandaag je broer of zus eens een plezier
  • Heb jij iemand die je bewonderd? Schrijf eens een wijze uitspraak van deze persoon op en hang hem boven je bed!
  • Bel of stuur eens een berichtje naar iemand die je lang niet meer gesproken hebt.

Er kan zowel individueel als in groep worden meegedaan. Meedoen kan op twee manieren:

1. Je kunt 40Days hier downloaden. Dit is een dagboekje waar je alle opdrachten in vind en je op kunt schrijven wat je denkt of gedaan hebt. Het is vrij af te drukken door kerken. Het is ook mogelijk de boekjes gedrukt te bestellen (buitenkant kleur, binnen z/w) aan €2,00 per stuk + verzendkosten. Graag voor 24/2 hier een berichtje met het aantal en adres.

2. surf naar www.facebook.com/projop en like de pagina. Elke dag wordt daar de opdracht gepost. Je kunt reacties zien van anderen en laten weten hoe jouw opdracht is gegaan. Je kunt er ook de 40 days blog volgen.

Ga de uitdaging aan! Doe mee!