Pinksteren

Pinksteren

Wat te doen met Pinksteren? Enkele ideetjes die niet veel tijd kosten en toch leuk zijn!

Uitbeelden op muziek: 

  • Kies een vrolijk of indrukwekkend nummer, iets wat de kids/tieners leuk vinden. Dat kan bijvoorbeeld christelijke popmuziek zijn (vb. iets van Michael W. Smith of Delirious?) of een popsong met een toepasselijke tekst (ik heb nu vb. “Feel Again” van One Republic gekozen, maar denk bijv. aan “Happy” van Pharrell Williams, of laat de jongeren zelf eens brainstormen).
  • Laat ze vervolgens aan aantal dingen doen op de muziek. Ze kunnen beginnen met zich verstoppen in de kerk en een voor een te voorschijn komen. Of allemaal een andere houding aannemen die je leven zonder Gods Geest uitbeeld: niet happy, depri, triestig, leeg…Je kunt evt werken met attributen. Ze kunnen enkele situaties uitspelen (bijv tijdens de coupletten) die voor hen in die zin herkenbaar zijn: vb. een pestsituatie, alleen zijn, piekeren, dingen die niet lukken op school of op de sportclub…Voor het refrein kies je dan samen een of twee simpele bewegingen die ze allemaal samen doen. Bijv. wijzen naar boven, klappen, stappen… Je eindigt met een houding die uitbeeld hoe ze zich door Gods Geest voelen: sterk, happy, zeker, …
  • En voila, je hebt een dansje / act. Tip: noem het geen dansje tegenover de jongens. Het is uitbeelden ;). Met kinderen kun je zelf wat meer aandragen en helpen met wie wat wanneer moet doen. Hoe ouder ze zijn, hoe meer ze zelf kunnen bedenken: op die manier wordt het meer hun ‘eigendom’.

Wensen in de kerk:

Laat de kinderen of tieners briefjes maken met een mooie wens voor de mensen in de kerk. Leg dit in de banken zodat ze het kunnen vinden aan het begin van de dienst. Je kunt de briefjes laten versieren of er eerst een knutselwerkje van maken, bijv. vlammetjes maken. Voor tieners kun je hen vragen een wens m.b.t. de Heilige Geest te bedenken. Dit kan een deelactiviteit van een gesprek over de Geest zijn.

Vruchten van de Geest:

Bespreek de Bijbelse vruchten van de Geest. Maak bij elke vrucht op een groot vel papier een schilderij of tekening. Je kunt hierin zo ver gaan als je wilt. Je kunt het bij symbolen houden: een hart voor liefde, een smiley voor vreugde, etc. Je kunt ze ook koppelen aan echte fruitsoorten of kleuren, en kijken wat de tieners overal bij vinden passen. Of je kunt situaties laten tekenen uit het echte leven. Geen creatievelingen? Je kunt misschien samen plaatjes zoeken op internet. Hang ze op in de kerk. De gemeenteleden kunnen dan tijdens de dienst raden waar de tekeningen voor staan. Je kunt ook de woorden op een coole manier laten tekenen/opschrijven (met mooie letters) en in de dienst de tieners hun eigen uitleg laten geven bij de woorden.

Donker naar licht – verhaal 

Vertel een verhaal tijdens de dienst voor alle leeftijden. Start in een donkere kerk. Steek dan eerst alleen een kaarsje aan. Laat het tijdens het verhaal steeds lichter worden. Je kunt dat doen door het licht langzaam aan te laten gaan of door de kinderen steeds meer kaarsjes te laten uitdelen. Zo beeld je het werk van de Geest uit.