Wat wordt dit jaar het Kerstproject in uw gemeente? Twijfelt u nog of heeft u al een idee?

Een indruk van verschillende adventsprojecten kunt u krijgen door de filmpjes van JOP: 

Of lees hieronder ons eigen verslag van de informatie-avond van Kind op Zondag:

Heel wat VPKB-gemeenten werken met Kind op Zondag voor de kindernevendienst. Kind op Zondag houdt momenteel informatie avonden om een indruk van hun nieuwe adventsproject. ProJOP ging luisteren.

Op de site van Kind op Zondag vindt u algemene informatie over het project: http://www.kindopzondag.nl/project-advent-en-kerst-2013/ 

Centraal in het project staat een doorgaand verhaal over Jozef en Maria, die zich voorbereiden op de geboorte van Jezus. In zo’n periode moet er van alles gebeuren: de babykamer wordt ingericht, er moeten kleertjes komen enzovoort. Maar het is ook een periode waarin aanstaande ouders soms hun eigen familiealbum en stamboom nog eens tevoorschijn halen. In welke lijn staat het kindje dat straks geboren wordt? Jozef en Maria kijken naar het familiealbum van Jozef. Daarin komen ze sterke vrouwen tegen: Tamar, Rachab, Ruth en Batseba. Al bladerend in het album komen ze hun verhalen op het spoor.

De sterke vrouwen in het album zijn op het eerste zicht onwaarschijnlijke keuzes. Waarom met kinderen gaan werken rond de verhalen van een prostituee en een overspelige vrouw? Hoofdredacteur Erik Idema legde uit tijdens de avond dat deze vrouwen als enige vier vrouwen genoemd worden in het voorgeslacht van Jezus waar Mattheüs zijn geschiedenis mee begint in zijn evangelie. Een hele reeks met mannen, met daartussen vier vrouwen: Tamar, Rachab, Ruth en de vrouw van Uria.

Het project is een beetje zoals de bijbel zelf: niet gemakkelijk, maar dat is ook de schoonheid ervan. De verhalen zijn niet evident: Tamar die zich verkleedde als prostituee om haar schoonvader te verleiden, Rachab die prostituee was. Ruth is het enige verhaal dat echt een hoog kinderbijbel-gehalte heeft. Anderzijds: moeten we lastige vragen, lastige verhalen uit de weg gaan? Maria, de laatste vrouw in het rijtje, was ook geen evidente keuze van God. Een jong meisje, zwanger voor haar huwelijk. Kind op Zondag heeft ze in voor kinderen geschikte verhalen weten te gieten, lastige vragen natuurlijk niet geheel uitgesloten :). De rode draad is een boeiende: zonder deze vrouwen zou Jezus er niet geweest zijn. Ook deze onwaarschijnlijke voormoeders waren nodig in het verhaal van Jezus. Vrouwen met zeker geen perfecte ‘track record’, maar moedige vrouwen, doorzetters, vrouwen met een hart op God gericht.

Een mooie gedachte en een bijzonder project, zeker gecombineerd met de prachtige tekeningen. Zeker ook een reeks overdenkingen waardig, zowel voor volwassenen als kinderen. De portretten van de vrouwen kun je best wel op een beamer tonen, omdat ze eigenlijk pas tot hun recht komen in detail. Een strenge mevrouw met veel make-up straalt in close-up een mengeling van emoties uit die ook kinderen kunnen oppikken. Het wordt iemand die geen gemakkelijk leven heeft, maar zoekt naar de weg die God voor haar in petto heeft.

56d2838042

 

De musical*

* voorbeelden van tekst en liedjes worden nog toegevoegd

De musical borduurt vrij letterlijk verder op het inleidende thema van het familie-album. Het verhaal draait rond een gezin, vader, moeder, broer en zus. Vader wil voor Kerst een foto maken, maar er zitten nogal wat haren in de boter. De kinderen hebben geen zin, vader heeft een probleem met oom, moeder met de vriendin van oom, tante is ook al geen succes. Mogen deze mensen eigenlijk wel mee op de foto? Zijn ze het wel waard? Na de nodige conflicten gaan ze toch naar de fotograaf, waar er net iemand buiten gaat met één van de portretten uit het Kerstproject. Aanleiding om de link naar de bijbel te leggen. Een stuk wijzer na de moraal van het verhaal verzoent de familie zich en gaat toch samen op de foto.

Het verhaal is dus kort en heeft geen typische Kerstsfeer, maar is wel heel herkenbaar voor kinderen. Drie liedjes maken het tot een musical. Een zeer haalbaar geheel, ook voor gemeenten met wat minder jeugd, zeker aangezien de musical naar believen kan aangepast worden (wordt geleverd in Word-bestand). De liedjes zijn aantrekkelijk en kunnen worden meegezongen met de cd of begeleidingsmuziek. Inhoudelijk niet zo boeiend als het Kerstproject zelf, maar zeker een goede optie.